Bugge Wesseltoft

 

Nemačka produkcija ACT Music + Vision je prošle godine proslavila 20. rođendan. Zapaženo mesto na svetskoj džez sceni stekli su predstavljajući inovativnu i nekonvencionalnu muziku, u kojoj se ukrštaju džez, evropski folklor, ambijentalna i „nova“ muzika, sa evropske i svetske džez scene. Među svetskim džez asovima sa kojima su poslednjih godina ostvarili saradnju su Vidžej Ajer, Rudreš Mahantapa, Jaron Herman, Joakim Kun, Gvilim Simkok… U novom izdanju „Džez scene“, u subotu 2. marta, predstavljamo četiri nova izdanja ove produkcije.

„Pišem i izvodim muziku kao da se radi o ozvučavanju filma, hvatajući i opisujući atmosfere i osećanja“, izjavljuje pijanista Jakob Karlzon, najbolji džez muzičar u Švedskoj 2010. godine. Svetsku afirmaciju stekao je sarađujući sa pevačicom Viktorijom Tolstoj, a na solo debiju za minhensku produkciju predstavlja muziku koju naziva „tehno-organska“, i „akustična, ali električna“.

Norveški violinista i violista Hening Kragerud je jednom prilikom priznao vlasniku kuće ACT Zigiju Lohu da mu je „It’s Snowing On My Piano“ Bugea Veseltofta (koji je Loh objavio 1997. godine) omiljeni album. Ubrzo je organizovan susret dvojice muzičara, na mestu gde je Buge snimao legendarni album, u Rainbow studiju u Oslu. To je i susret klasike, džeza i folklora evropskog Severa.

Poljak Adam Baldič je jedan od najtraženijih svetskih džez violinista, sa višegodišnjim iskustvom iz postojbine džeza i koferom punim nagrada. Za debi album u kući ACT okupio je all-star postavu Skandinavaca (Jakob Karlson, Lars Danijelson, Morten Lund, Verneri Pohjola, Marijus Neset, Nils Landgren). I na ovom ostvarenju ostvaren je uspešan spoj folklora, klasične muzike i džeza.

Švedska pevačica Džesika Pilnas odaje počast Pegi Li, koja je rođena u Švedskoj 1920. godine kao Norma Deloris Egstrom. U pratnji trija (Matijas Stal – vibrafon, Karl Olanderson – truba, Fredrik Jonson – bas) izvodi čuvene numere iz repertoara pevačice, uz nezaobilaznu „Fever“. Romantičan, zavodljiv i melanholičan album baca novo svetlo na velike momente džez i pop muzike.

 

Slušamo albume:

  • Jacob Karlzon 3 – More

  • Bugge Wsseltoft & Henning Kraggerud – Last Spring

  • Adam Bałdych & The Baltic Gang – Imaginary Room

  • Jessica Pilnas – Norma Deloris Egstrom A Tribute To Peggy Lee

 

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.