Terje_Rypdal1

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Earth & Sky Stage

 

The Belles

U fokusu ovog ženskog seksteta koji postoji tek godinu dana, a čije su sve članice završile muzičku akademiju (“Pancho Vladigerov” i Novi Bugarski Univerzitet) je da predstave svoju muziku i obrade standardnog repertoara, ne bežeći od toga da sve to bude atraktivno i u vizuelnom smislu. Njihova kombinacija šarma, mladosti i energije, uz maksimalan profesionalni pristup već je odlično primljena na turneji koju su The Belles ove godine imale na britanskim ostrvima.

 

Falb Fiction

Ovaj mladi austrijski kvartet radi od 2004. godine, a predvodi ih talentovana saksofonistkinja Viola Falb. Osnovni koncept kvarteta (koji je već nastupao širom Evrope, Amerike i na Dalekom istoku) je stvaranje prostora za slobodnu i iskrenu improvizaciju. Godinu dana po početku rada objavili su prvi CD „Waiting for“, a već 2006. proglašeni su za najbolji mladi evropski sastav. Za rad u grupi ali drugim projektima, kao i za svoj kompozitorski rad, Viola Falb je 2008. godine dobila najveću austrijsku jazz nagradu (koja nosi ime Hansa Kollera) za najboljeg mladog muzičara. Iste godine kvartet je objavo drugi album „Lost Control“ ,, na kojem pokazuju još više slobode u improvizaciji uz mešavinu različitih stilova. Postavu čine Viola Falb – saksofon, kompozitor, Philipp Jagschitz – klavir, Christian Wendt – bas i Herbert Pirker – bubnjevi.

 

Terje Rypdal

Terje Rypdal je jedan od najznačajnijih muzičara evropskog džeza, i jedan od najupečatljivijih predstavnika čuvene ECM produkcije još sa početka sedamdesetih, rodjen je 1947. godine u Oslu, a njegov originalni stil spoj je džeza, roka, klasične umetničke i ambijentalne muzike. Sa pet godina je počeo da svira klavir, a sa 13 je prešao na gitaru. Studirao je muzikologiju i kompoziciju na Muzičkom konzervatorijumu u Oslu, a karijeru je počeo šezdesetih pod uticajem grupe Shadows u sastavu Vanguards. U to vreme je bio i muzički direktor i vođa orkestra u norveškoj postavi poznatog mjuzikla “Kosa”.

U svet džeza ulazi 1968. godine kada se pridružio bendu saksofoniste Jana Garbareka, a godinu dana kasnije i sastavima Georga Rusell-a. sekstetu i orkestru. Jedan od značajnih koraka u ranoj fazi njegove karijere predstavlja i učešće na fri-džez festivalu u nemačkom Baden-Badenu 1969. godine, kada je nastupio u bendu Lestera Bowieja.

Od 1971. godine pod svojim imenom snima albume za ECM (uglavnom u manjim sastavima, a na nekima se pojavljuje i samo kao kompozitor), a neki od muzičara sa kojima je najčešče saradjivao su: Jan Garbarek, Miroslav Vitous i Jack DeJohnette, Bobo Stenson, Palle Mikkelborg…

Na Nišville jazz festivalu Terje Rypdal će nastupiti u triju u kojem su i Frank Hovland – bas i Paolo Vinaccia – bubnjevi.

 

Vladimir Četkar

Posle detinjstva provedenog u rodnoj Makedoniji u kojoj čini svoje prve jazz korake pod uticajem Herbie Hancock-a i George Benson-a, Vladimir Četkar, mladi gitarista, kompozitor, aranžer i multiinstrumentalista, posvećuje se studijama jazz gitare i kompozicije na poznatom Berklee univerzitetu. Kao jedan od najaktivnijih gitarista mlađe generacije na internacionalnim jazz festivalima, Četkar je skrenuo pažnju mnogih poznatih imena jazz/funk scene Italijanski acid jazz bend Jestofunk pozvao je Vladimira da učestvuje u snimanju njihovog novog albuma.

Album “We Will Never End” iz 2008. godine prikazuje karakterističan stil Vladimira Četkara oličen u kombinaciji jazz, soul, funk, ali i disco muzike. Pored virtuoznih gitarskih deonica i neiscrpne kompozitorske kreativnosti, ovaj album takođe prikazuje i vokalne sposobnosti Vladimira Četkara, koje potvrđuju njegovu celovitu autorsku figuru. Brojne pozitivne reakcije svetskih jazz magazina i web portala obezbeđuju talentovanom Vladimiru zasluženo mesto na jazz/funk sceni.

 

 

 

De Phazz

Jedan od najpoznatijih lounge – jazz – downtempo sastava , De Phazz osnovao je 1997. godine nemački producent i DJ Pit Baumgartner kao karakterističan muzički projekat jedinstvenog lounge zvuka, odnosno, kombinacije muzičkog nasleđa različitih stilova: jazz, blues, soul, latin (…), ali i modernih pravaca elektronske muzike – drum and bass, trip hop…

Njihovih 8 studijskih albuma i veoma česti nastupi ustoličili su De Phazz kao jedan od vodećih bendova ovoga pravca na svetskoj muzičkoj sceni. Posle albuma Big, izdatog prošle godine, na kojem su, u saradnji sa big bendom Nemačkog radija HR, stare hitove (poput Mambo Crazy, Jazz music…) obradili u novim aranžmanima, De Phazz su nedavno objavili novi album “LaLa 2.0”. kojim se ponovo vraćaju svom karakterističnom zvuku,odnosno, kombinaciji semplovanih i živih instrumenata i dominantih vokalnih linija.

De Phazz će u sklopu svetske turneje nastupiti na Nišville festivalu, u već standardnoj postavi, koju čine: Patricia Appleton (vokal), Karl Frierson (vokal), Frank Spaniol (saksofon), Bernd Windisch (bas), Oliver Rubuow (bubnjevi) i Markus Lang (klavijature). Baumgartner je kao producent paralelno dosta sarađivao sa drugim izvođačima poput Kool and the Gang, A-ha (…) , a radio je i remix pesme Ele Fitzgerald “Wait ‘til You See Him” za prvu „Verve Remixed“ kompilaciju.

 

 

 

 

Vrelo

Sastav je u početku radio kao vokalno instrumentalni etno ansambl, ali 2003. godine se transformišu pa tradicionalnu muzičku građu više ne koriste kao osnovu za svoj rad – već sada samo kao motiv. Kombinacija šest ženskih vokala (koji se kreću izmedju starih obrazaca i modernog izraza) i samo dva instrumenta (bas i bubanj) uz pripremljene matrice – pokazala se kao pun pogodak i u svetskim razmerama. Na prestižnom

konkursu za The Next Big Thing 2007 (BBC World Service) u konkurenciji preko 2500 izvodjača iz 88 zemalja grupa je nastupalo u Londonu i plasirali se na drugo mesto.

 

 

 

 

Gate stage

 

 

Misteria Carpatica

Muzika koju izvodi međunarodni sastav Misteria Carpatica inspirisana je muzičkim i kulturološkim nasleđem karpatsko-balkanskog prostora, Reč je o rumunskoj (tzv. vlaškoj) muzici istočne Srbije, zapadne Bugarske, Banata, Rumunije, Moldavije, kao i muzici balkanskih vlaha iz Makedonije, Grcke, Albanije, Istre…Misteria Carpatica izvodi muziku balkanskih starosedelaca – muziku bez orijentalnih elemenata. Ansambl u ovom sastavu postoji od 2009. godine, i čine ga muzičari iz istočne Srbije, Banata, Bugarske, Rumunije, Dalmacije.

Članovi su: Christian Wagner (panova frula, frula, saksofon, kaval i flauta, kompozitor i osnivač ansambla), prof. Cristian Giugea (harmonika), prof. Bojidar Simeonov (gajde), Dragomir Milenković Joga (gitara), Goran Janković Uske (bubnjevi i perkusije), Alina Cojocar(vokal) i Vlada Stefanović Ziggy (bas). Sastav je do sada održao koncerte u Majdanpeku, Kučevu, Vršcu (teatru Sterija), a nastupio je i na prvom srpskom world music samitu u Beogradu.

Njihov prvi CD pod nazivom Dacia Ripensis izašao je za izdavačku kuću KZV Music iz Beča. U toku su pripreme za njihov drugi CD, na kome će se naći i motivi drugih naroda Balkana i Evrope, kao i za snimanje muzike za film inspirisan vlaškom mitologijom.

 

 

 

OSSA Kvartet (NOVI SAD)

Kvartet čine Sergej Šapovalov(violina), Ervin Malina(kontrabas), Ištvan Čik(bubnjevi) i Aleksandar Turukalo(gitara).

Kvartet je u početku bio trio i svirao je jazz standarde i autorske kompozicije. Ulaskom bubnjara u bend 2008. godine stvar postaje ozbiljnije i bend počinje sa pripremama svog prvog albuma. Album Jazzy Bite sa autorskim kompozicijama gitariste Aleksandra Turukala izašao je u proleće 2009. godine kao izdanje Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Od 2008. godine OSSA aktivno nastupa u klubovima i na mnogim festivalima. Bend trenutno priprema svoj drugi album.

 

 

 

Mad Dogs (BUGARSKA)

Mad Dogs je mladi bend koji vec nastupa na prestiznim jazz festivalima u Bugarskoj i u inostranstvu. Muzicari su poceli da sviraju zjedno pre godinu dana kao studenti Milche Leviewa na Letnjoj Muzickoj Akademiji u sklopu Novog Bugarskog Univerziteta. Repertoar benda sadrzi mnoge jazz standarde ali i neke njihove kompozicije.

Clanovi benda su: Todor Bakardzhiev (truba),Teodor Petkov (klavir) – dobitnik godisnje stipendije fonda „Milcho Leviev&Vicky Almazidu“ ,Vasil Hadzhigrudev-Bassko (kontrabas) – dobitnik licne nagrade od Milche Levieva; and Ivan Tsonkov (bubnjevi).

 

 

 

Rich Bitch (SOMBOR)

Grupa Rich Bitch osnovana je 1998. godine u sastavu od šest muzičara. Njihova muzika predstavlja kombinaciju soul-a i funk-a i autorsko je delo članova grupe. Početak njihove karijere vezan je za mađarsko tržište, gde su proveli dve godine uspešno sarađujući sa raznim muzičarima u oblasti funk-a i jazz-a. Među veće festivale na kojima su nastupali spadaju ,,Koparske letnje noći”, Kopar; ,,Golden Drum”, Portorož; ,,Jazz Festival”, Zelenkovac (BIH); ,,Nišville Jazz Festival”, Niš; ,,Sun Flower Festival”, Zrenjanin; ,,Novi Sad s ljubavlju”, Trg Slobode u Novom Sadu, ,,Valjevski Jazz Festival”.

2004. godine u saradnji sa PGP RTS bend izdaje album “Funkreas”, a u junu 2008. godine snimaju duet pesmu „Pruži meni ruke“ sa Tanjom Jovićević koja je rezultat dugogodišnje saradnje i prijateljstva.

 

 

 

Eftekasat (EGIPAT)

EFTEKASAT je egipatski džez sastav formiran 2002. godine. Jedan je od retkih bendova egipatske scene koji se pronašao na polju internacionalne scene, i sve to zahvaljujući nihovim originalnim kombinovanjem zvuka džeza i world muzike sa orijentalnim temama i egzotičnim primesama zvuka sa Balkana, Arabije, Srednjeg Istoka, i Severne Afrike. 2006. godine bend izdaje svoj prvi album pod nazivom ,,Mouled Sidi El Latini“ ili ,,Latinski derviš,“ a 2010. drugi album ,,Dandasha.“ ,,Latinski derviš“ se smatra prvom zajedničkom muzičkom produkcijom egipatskog džez sastava i američkog producenta Darryl John Kennedy-ja (kompozitora, producenta i multiinstrumentaliste) sa težnjom da poveže dve različite kulture putem muzičke saradnje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.