John Scofield Trio, foto: Nick Suttle

39. izdanje Beogradskog džez festivala održava se od 24. do 29. oktobra 2023. u Domu omladine Beograda & MTS Dvorani, pod sloganom „Jazzscapes“.

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja. Pod sloganom „JAZZSCAPES“najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Martial-Ceccaldi @Christophe Charpenel

Beogradski džez festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima. Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa. Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

PNL large unit by Peter Gannushkin

Tokom 6 dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa 4 kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava. U fokusu 39. izdanja je saksofon –9 lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Stefano Di Battista, foto Pascale Cholette

Među umetnicima na koje najpre skrećemo pažnju su dvojica velikana svetske džez scene: američki gitarista Džon Skofild (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu!) i italijanski saksofonista Stefano Di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani. Od koncerata u Domu omladine Beograda najavljujemo projekat „Troubadours“ Silvana Riflea i duo „FiL“ Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza u sali Amerikana DOB 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind“.

Verneri Pohjola Monkey Mind photo Jori Gronroos

Beogradski džez festival i dalje je međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 39. Beogradskog džez festivala (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) je u prodaji na eFinity blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

Sylvain Rifflet photo Sylvain Gripoix

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 39. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture Republike Srbije.

Prijatelji 39. BDŽF su SOKOJ i DPC Networks.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

www.bjf.rs

www.domomladine.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.