ahmad jamal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U intimnoj atmosferi Dracula’s Ghost Riders Cluba, kojeg je sredinom 70-ih u Saint Moritzu otvorio nemački milijarder Gunter Sachs, jedan od poslednjih izdanaka originalne plejboj generacije prošlog veka i bivši muž Brigitte Bardot, od 14. jula do 14. avgusta biće po peti put održan Festival da Jazz, reklo bi se najekskluzivniji evropski džez festival.

Festivalska formula je očigledna: jedno od najpoznatijih svetskih mondenskih okupljališta ugostiće tokom leta na desetine vrhunskih džez (i nešto onih drugih) muzičara, u programu prilagođenom specifičnom ambijentu kluba, koji može da primi svega 150 gostiju spremnih da plate za taj ugođaj koliko god treba. I upravo taj bliski susret publike i muzičara glavni je adut festivala, čije ambicije iz godine u godinu rastu.

Jer, 2007. godine sve je počelo kao mala serija od pet nastupa, da bi ove godine Festival da Jazz zakazao čak 50 koncerata, plus program session svirki koji će se pod nazivom „Round Midnight Concerts“ svako veće održavati u „Miles Davis Lounge“ u poznatom Kulm hotelu, a gde će glavne zvezde biti lokalni i mladi džez muzičari.

Festival 14. jula otvara nemački trubač Till Brönner, koji je sa svojim relaksiranim à la Chet Baker pristupom muzici postao najuspešniji nemački izvozni „džez artikal“ poslednjih godina. Ipak, najveće zvezde ovogodišnjeg festivala u St. Moritzu biće pre svega dvojica legendarnih pijanista, McCoy Tyner i Ahmad Jamal.

Tyner će nastupiti u kvartetu, koji čine još saksofonista Gary Bartz, te Gerald Cannon na basu i Joe Farnsworth za bubnjevima, a osnovu koncerta bi trebalo da čine kompozicije sa albuma „Quartet“ (2007).

Jamalovi klupski nastupi su po pravilu neponovljiv doživljaj, a u Saint Moritz dolazi u pratnji Jamesa Cammacka (bas), Manola Badrena (perkusije) i Herlina Rileya (bubnjevi).

Od zvučnih džez-imena tu su još tango virtouz na harmonici Richard Galliano, „najbrži džez gitarista današnjice“ Al Di Meola, koji će nastupiti u duetu sa kolegom Peom Alfonsijem, kalipso-bibap pijanista Monty Alexander, pevačice Tania Maria, China Moses, Roberta Gambarini…

Posebno mesto u ovogodišnjem programu zauzeće Marianne Faithfull, čija se karijera poslednjih godina nekako uzdigla iz pepela, te nastup Dietera Meirea, Švajcarca koji je svetsku slavu stekao kao jedan od pionira elektronskog zvuka u duetu „Yello“.

Sve u svemu, nastavi li ovako, Festival da Jazz bi mogao postati novi trademark nadaleko čuvenog skijališta.

 

Festival da Jazz -Programm-Flyer 2011

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.