Foto: Ivana Čutura
Foto: Ivana Čutura

 

 

Verujemo da ovaj kapitalni projekat  predstavlja krunu u izuzetno bogatoj muzičkoj zaostavštini ovog orkestra. Ne samo zato što je sadašnja generacija muzičara u ansamblu na sigurnom putu da nastavi tradiciju uspešnih prethodnika po kojima je orkestar i izgradio renome,  već se i prirodno pomeraju  umetničke granice i  orkestar postaje ravnopravni član svetske porodice velikih džez orkestara.

Big Bend RTS sa ovim albumom nastavlja da bude nukleus i glavni pokretač džez muzike u Beogradu i Srbiji, pridavajući poseban značaj trenutku u kome je džez muzika konačno dobila zvanično priznanje i postala deo visokoškolskog sistema na Fakultetu muzičke umetnosti, kroz novoformirani džez odsek.

Duško Gojković kao solista na trubi, dirigent, kompozitor i aranžer,  prirodan je izbor da bude dominantna muzička ličnost ovog jubileja.  Jedan od razloga koji nisu za preteranu pohvalu je podatak da gospodin Gojković do sada nije snimio CD sa orkestrom u kome je započeo svoju izuzetno uspešnu karijeru koja se pominje u skoro svim relevantnim džez enciklopedijama na svetu.

Sinergija Duška Gojkovića i jedne nove generacije muzičara u našem orkestru, rezultira muzičkim projektom snimljenim u našoj zemlji i duboko verujemo da predstavlja originalni umetnički proizvod koji će biti istinski kulturni ambasador Srbije, ne samo u Evropi već i širom sveta.

Na albumu se nalaze originalne kompozicije i aranžmani iz pera Duška Gojkovića u izuzetno popularnom latin-džez stilu. Poseban doživljaj predstavljaju čak tri balade kao istinski lični pečat ovog velikog umetnika čiji originalni i inspirativni zvuk trube potvrđuje da prave vrednosti nikada ne gube na sjaju.

Na kraju, mada ne i manje važno, ovim albumom Big bend RTS iskazuje zahvalnost i omaž ne samo Dušku Gojkoviću kao svetski priznatom umetniku, već i celoj plejadi plodonosnih muzičara te generacije koji su nam preneli znanje, ljubav i obavezu da  negujemo džez muziku i čuvamo tradiciju kroz umetnički rad Big benda.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.