Nada Pavlović

 

Nada Pavlović je pevačica sa sigurno najdužim kontinuiranim stažom u Srbiji kada je reč o džez muzici. Rođenja je u Aleksincu, a Muzičku školu je završila u Nišu, da bi kao veoma mlada otišla u Nemačku, gde je nastupala u američkim klubovima. Izvodeći džez repertoar za koji se još tada opredelila nastupala je  i u Londonu, Torontu,  u Oslu je gostovala u šou čuvene Džozefine Bejker, u klubu Atlantic u Bazelu, upoznala je tada mladog muzičara našeg porekla koji je kasnije stekao svetsku slavu Silvestera Levaja, koji je svirao u orkestru Ambros Sellos, da bi posle u studiju Silvesterovog brata Tibora Levaja napravili snimke klasičnih džez standarda.

Tokom boravka u Nemačkoj, nastupala je uglavnom  u američkim klubovima, i tu je upoznala neka od najvećih imena američke scene (Brooke Benton sa svojim Big Bendom, The Platters, Golden Gate Quartett, Aretha Franklin… ).

Još tada je u evropskim pa i svetskim muzičkim krugovima stekla reputaciju vrhunske jazz pevačice, što potvrđuju i podaci da je jedini umetnik sa ovih prostora koga je pratio čuveni Big Band Djuka Eligtona (koji je u to vreme vodio njegov sin Merser Elington), a doživela je i prave ovacije (kako od strane publike tako i od muzičara sa kojima je nastupala) na džem sešnima sa triom Čarlsa Mingusa, Čikom Koriom, Lerijem Korielom. Kada se vratila u u Beograd, nastupajući u ekskluzivnim klubovima,  mnoge od njih je imala priliku do ponovo sretne, i da, na  njihovu želju – ponovo zajedno muziciraju.

Čuvena Roberta Flek je posle svog koncerta u beogradu došla u Hotel “Jugoslavija“ gde je Nada Pavlović upravo izvodila jednu od Robertinih pesama. Slavna pevačica je odmah sela za klavir – i to je kako kažu oni koji su imali sreću da prisustvuje tome – bio nezaboravan sešn.  Američki muzičari su je još tada nazvali “Lady Nada”  što je bila sasvim direktna asocijacija na nadimak čuvene pevačice Bili Holidej (Lady Day).

Tek pošto je stekla afirmaciju u inostranstvu, Nada Pavlović je dobila priliku u domovini. Snimila je jedan LP za PGP na engleskom jeziku (“I am in the mood for love”) i tri singla, a njenih snimaka ima i na nekoliko kompilacijskih ploča sa filmskom muzikom. Sarađuje sa Big Bandom RTS-a, ranije i sa “Starim Lavovima“ pod dirigentskom palicom Bubiše Simića. Učestvovala je na svim velikim i značajnim festivalima Jazz-a i zabavne muzike u SFRJ. Kritičari su saglasni da Nada Pavlović ima izuzetan osećaj za džez, ali isto tako  i za bluz, soul i kvalitetnu pop muziku. Prihvatajući različite uticaje Nada Pavlović je izgradila sopstveni  veoma prepoznatljiv stil čije su glavne odlike sofisticiranost, topao glas, sposobnost da i najvirtuoznije improvizacije deluju  jednostavne i logične, kao i majstorstvo da svojim senzibilitetom udahne u svakog slušaoca atmosferu izbegavajući pri tom zamku pretencioznosti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.