Na 28. festivalu Jazz Goes to Town u češkom gradu Hradec Králové, od 11. do 15. oktobra će nastupiti preko 70 muzičara u 11 lokalnih i međunarodnih sastava, od čega će šest imati premijeru na festivalu.

Kao glavna atrakcija najavljen je projekat “Songs” kompozitora i trubača Michaela Mantlera, koji će imati svetsku premijeru na festivalu u saradnji sa Garethom Davisom i 14-očlanim ansamblom muzičara iz Češke.  

Na festivalu će, između ostalih, nastupiti i nemačka grupa KUU! čiji je član i pevačica Jelena Kuljić, koju smo 2017. gledali na Ring Ring festivalu u Beogradu s projektom Z-Country Paradise. Jedan od omiljenih muzičara naše redakcije, norveški kontrabasista Ingebrigt Håker Flaten sa svojim oktetom predstaviće prošlogodišnji album “(Exit) Knarr”, a skandinavska scena biće zastupljena i kroz nastup postave Emmeluth’s Amoeba norveške saksofonistkinje Signe Emmeluth.

Saradnja čeških i inostranih muzičara/ki biće predstavljena i kroz nastup 13-očlanog ansambla nemačke saksofonistkinje Luise Volkmann, odnosno kroz koncert trija Dorůžka/Wyleżoł/Ballard.

Češku scenu upoznaćemo i putem rezidencijalnog projekta “The Shape of Jazz to Come” u okviru kojeg tamošnji mladi muzičari kreiraju potpuno nov repertoar za potrebe festivala, ove godine uz podršku nemačke gošće Luise Volkmann. Tomáš Liška & Invisible World predstaviće mešavinu džeza, kamerne muzike i uticaja muzike Mediterana, odnosno jugoistočne Evrope. Septet Uthando izvešće repertoar zasnovan na svom prošlogodišnjem debi albumu, Original Prague Syncopated Orchestra posvećen je ranim stilovima džeza iz dvadesetih godina prošlog veka, a Frisk je najavljen kao “hardcore-free jazz” grupa.

Pored festivalskog izveštaja na sajtu Jazzin.rs po završetku događaja, putem naše Instagram stranice @jazzinrs moći ćete da gledate kratke video klipove snimljene i montirane na licu mesta.

Sajt festivala: https://www.jgtt.cz/en/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.