Ella_Fitzgerald_1968

Najveći deo ovih snimaka nastao je za vreme Ellinih nastupa u holivudskom klubu Crescendo od 11. do 21. maja 1961. godine, dok su preostali zvučni zapisi sa dva nastupa na istom mestu naredne godine. Norman Granz, osnivač izdavačke kuće Verve i dugogodišnji Ellin menadžer, zabeležio je na trakama svaki koncertni set. Međutim, deo materijala izdat 1961. kao LP ploča Ella in Hollywood nije dobro prošao na blagajnama. Iste godine je Ella izdala još nekoliko studijskih albuma, uključujući i ambiciozno promovisani The Harold Allen Songbook, tako da su ovi koncertni snimci ostali zaboravljeni u arhivi skoro tri decenije.

Godine 1988. Polygram (koji je upravo bio kupio Verve) je unajmio Phila Schaapa da sakupi sve snimke koje je Ella Fitzgerald ikad napravila za Verve, što je on i učinio, ali opet nije bilo dovoljno interesovanja da se objave koncerti iz Crescenda, pošto su u to vreme bila aktuelna CD reizdanja Ellinih najvećih hitova.

Konačno, Universal Music (novi vlasnik Vervea) je 2006. angažovao producenta Richarda Seidela da napravi nekoliko reizdanja povodom pedesetogodišnjice osnivanja Vervea. Poslednji u nizu tih albuma je upravo četvorostruki CD set, izdat 10. novembra ove godine, na kome se nalaze (po Seidelovom mišljenju) najbolje verzije 76 pesama, od ukupno 83 koje je Ella Fitzgerald otpevala u klubu Crescendo.

“Ovo je jedno od Ellinih najboljih živih izvođenja. Od ovoga teško da može bolje”, ocenjuje čuveni džez kritičar Gary Giddins.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.