Leszek Mozdzer

 

Beograd i Novi sad će, zajedno sa još nekoliko drugih gradova u regionu, od 11. do 19. oktobra biti domaćini Dana švajcarske muzike.

Na koncertima će biti predstavljen intrigantan spektar inovativne švajcarske scene, pojedinci i sastavi, među kojima i nekoliko programa sa uporištem u džezu. U prvom delu emisije, predstavićemo neke od učesnika festivala. Gost u studiju je Bojan Đorđević, jedan od organizatora i selektora (uz Švajcarca Jonasa Košera) ove manifestacije.

Uz Tomaša Stanka, viruozni pijanista Lešek Moždžer je vodeća figura poljskog džeza. Od 1994. godine non-stop dobija nagradu čitalaca časopisa Jazz Forum za pijanistu godine, a četiri puta je bio džez muzičar godine (apsolutna kategorija). U repertoaru ima originalne numere, kao i nadahnuta tumačenja dela slavnih poljskih kompozitora – Frederika Šopena, Vitolda Litoslavskog i Kšištofa Komede, čijem se opusu posvetio na aktuelnom studijskom albumu.

Pijanista i kompozitor Žulio Resende je jedan od najznačajnijih mladih umetnika na portugalskoj  džez sceni. Posle džez studija u Sjedinjenim Državama, objavio je tri kritički visoko ocenjena albuma za vodeću portugalsku džez produkciju Clean Feed (solo klavir, trio, kvartet). Na četvrtom studijskom albumu Amália por Júlio Resende daje originalni džez pogled na fado muziku i, posebno, na repertoar slavne portugalske fado pevačice Amalije Rodrigez.

 

U drugom delu emisije predstavićemo albume:

  • Leszek Możdżer – Komeda (ACT)
  • Julio Resende – Amália por Júlio Resende (Valentim de Carvalho)

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.