Mesto: Velika sala Doma omladine, Beograd / Datum: 28.10.2012. / Foto: Stanislav Milojković

 

Jova Maljoković je pre par nedelja briljirao kao selektor Valjevskog džez festivala. Nakon glavnog programa inicirao je i uspešan džem sešn gde je progurao svoju muziku, izmamivši prisutne muzičare i posetioce na plesni podijum. Sinoć je repertoar, za one koji su prisustvovali valjevskoj žurci, bio lišen ikakvih iznenađenja, ako se izuzme jedno; a to jedno je samo za sebe vredelo prisustva sinoćnom koncertu.

Elem, koncert je počeo nizom prepoznatljivih instrumentalnih numera u kojima su kombinovane kubanski i domaći elementi sa džezom, a centralno mesto je zauzela posveta, u dve kompozicije, nedavno preminulom Lali Kovačevu, sa kojim je Maljoković u više navrata sarađivao. Bend naravno zvuči veoma usvirano i zategnuto (što i nije čudo s obzirom na dužinu staža u praktično neokrnjenom sastavu), a kao solisti se izdvajaju, takođe očekivano, iskusni gitarista Goran Potić i fluidni trubač Nemanja Banović. Vidno raspoloženom i veselom saksofonisti je očigledno veoma drago što je na festivalu, što bend zvuči vrlo dobro i odlično popunjena sala daje bezrezervnu podršku.

 

 

I tako je teklo sve manje-više bez ozbiljnih stilskih turbulencija, sve dok kao specijalni gost na binu nije izašla glumica i pevačica Ana Sofrenović . Graciozna i mistična, baš kao i repertoar koji je izabrala, izazvala je žmarke kod prisutnih – čak suze kod jedne od stranih reporterki. “Autumn Leaves” je bio adekvatan i oprezan uvod u atmosferičnu i mračnu verziju “Calling You” iz filma Bagdad Cafe. Bend je, neočekivano ali uspešno, pitke latino zvuke zamenio atmosferičnim pristupom, a program je trijumfovao mračnom i nimalo optimističnom verzijom “Summertime”.

Nažalost, poslednji deo koncerta predstavio je (u odnosu na nastup sa Anom Sofrenović) drastičan pad. Bend je krenuo u promociju poslednjeg izdanja “Korak do sna”, čijom nas agresivnom reklamom poslednjih nekoliko meseci RTS nemilosrdno bombarduje i, uprkos na momente simpatičnom sadržaju, iz dana u dan ga sve više ogađuje.  Radi se o veoma komercijalnom i razvodnjenom  fanku ili još preciznije – džeziranom popu, koji bend zanatski uglađeno izvodi sa dve pevačice. Ako je u Valjevu ovaj repertoar, u opuštenom okruženju raspoloženom za žurku po svaku cenu, još i držao vodu, praćenje u pozorišnom ambijentu nije preterano prijalo Vašem izveštaču.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.