wayne_shorter_photo by r. cifarelli@phocus

 

 

 

 

 

 

 

 

17. oktobar

 

MOB, 20h:

 

18. oktobar

 

MOB, 20h:

12 Points – Europe’s new jazz:

 

20. oktobar

 

Univerzalna sala, 20h:

MKC, 24h:

 

21. oktobar

 

Univerzalna sala, 20h:

MKC, 24h:

 

22. oktobar

 

MOB, 20h:

MKC, 24h:

 

23. oktobar

 

MOB, 20h:

MKC, 24h:

 

24. oktobar

 

Univerzalna sala, 20h:

23 komentara na “Skopje Jazz Festival 2011: Program”

  1. Fire!, Molvaer, Zu i Vijay Iyer Trio – po meni sasvim dovoljni da se kaze vec unapred da je festival uspeo…., a ne zalim se ni na ostale posebno :). Nema bas datumskih preklapanja sa BG jazz festivalom, ali je sve tu negde blizu, pa se nadam da cemo i mi ubosti neko od gornjih imena, posto su vec u regionu… Ili se mozda varam…?

  2. @Pedja V. – Lep izbor u prvoj recenici, Pedja…Rekla bih da se ne varas, nikako…

  3. @daylight

    isuse, ne znam da li je neka paljevina, ali bilo bi nestvarno da u bg-u dobijemo trio abrams/michel/luis!!!

    ok, naravno, mats sa fire! ili zu, ali to sam sve slushao sto puta (i opet bih apsolutno, ne shvatite me pogreshno), ali ova tri titana zajedno…

    uffff

  4. eh…sad. oni doci nece. jos neka zelja? 😉
    Chicago guys dakle, cisto iz radoznalosti, sa ili bez Mac-a?

    posle 100puta matsa, ja bih htela da promenim, iskreno…
    I molim Te, bez persiranja…

  5. Budite ozbiljni, nece nista od toga doci u Bg, bar ne na jazz fest.
    A Fire, Zu, The Ex, hvala kolega Belopeti sto prati sta se desava na Ring Ringu. Plus tu su i odlicna imena The TRio, Vijay, Nils Peter, Wayne Shorter
    I nije realno da alternativci dodju u Bg – Mats je bio pre nedelju dana, The Ex pre godinu dana, a Zu, sigurno lete avionom, bilo bi tako lepo imati pola ovoga na BG jazz festu, ali avaj, ne treba nam dva Ring Ring festivala, nek svako radi svoje. Ribot trio, malo li je?

  6. Bio Mats, ali ne u ovoj postavi, tako da ne bi bilo na odmet da ga opet cujemo ;)…, bio Molvaer pre 4 godine, ali opet ne u ovoj najnovijoj trio formaciji…, a Vijey bi bio bas pun pogodak ! Sto se mene tice valjalo bi da imamo i tri RingRing-a 😉

  7. aha, ja nista nisam ukachio shta se desava ;))

    vidim pedja v. nesto aludira, daylight mistifikuje, pa reko, mozda su neki organizatori-insajderi…

    uglavnom, bojan je u pravu: u ovom nekom smeru bi trebalo da razmislja i bg jazz fest… ali za razliku od mekedonaca, mi dobijamo samo komerc fush…

    i, daylight, ja bi matsa (fire!) opet, ne bi tu nista menj'o, tip je bog, kao i the ex (mitski cert na rng-rng, a i mesec dana nakon toga sam ih zakacio u parizu-imali su bukvalno 6-7 biseva, nije bilo teorije da zavrshe izbili bi neredi ;)))), zu, i naravno aacm trio bez meka ali sa kechapom!!!

    ;)))

  8. ;)))

    uh sorry, hodam i cekiram net pa nisam lepo procitao bojanovu poruku… daleko od toga da bi hteo kopiju rng-rnga, ili avangardu u sava centru na bg jazz festu sa tadicem i dacicem na otvaranju u prvom redu ;)))

    bg jazz fest bi trebalo da nam obezbedi velika aktuelna imena ( a ne starce iz doba regtajma!) jer imaju 700 puta veci budzet od rng-rng, recimo kao ribo trio (mada, da nismo sibali po panticu, cisto sumnjam da bi i ribo dosao, ochigledno je da to nije njegov senzibilitet ;)) ili john zorn, ili sta ti ja znam …

    rng-rng je tu da uspostavlja standarde i pomera granice a bg jazz fest bi trebalo da ih bolduje ;)))

    ali nazalost, to kad nas ne funkcionise tako…

    jbg

  9. Budimo ozbiljni. I recimo da bi sva imena koja ste pobrojali (sa izuzetkom Shorter-a) u BG privukla, istina odabranu, ali MALOBROJNU publiku, i kao takva su za nas jos uvek nedohvatno skupa. Svi dolaze za novac, a Vi Bojane jos mnogo bolje od mene znate koliko je malo mecena (lepse mi je od sponzora!) i koliko nase drzavne strukture na razlicitim nivoima, sto se davanja tice, imaju sluha za jazz, pogotovo za onaj van mainstream staza.
    Nedavno smo od njegove menadzerke culi cene za nastupe Johna Zorna, i-smrzli se. Lepo nas zena savetovala – da ga stignemo negde u Evropi i odemo na koncert.
    Zato se ja ispotiha divim onome sto radite, Bojane, i u cemu istrajavate na Ring Ringu. Jedan ali vredan… A sto se tice BG jazz festa, on po meni ima sasvim drugu ulogu, koju – neki drugi put, ionako ce ovo ispasti i preozbiljan post…I, kao sto rekoste, Ribot trio, malo li je?

  10. kechap kvari prave stvari ;)) glasam za originalnu aromu!
    i za matsa(fire!), makar zbog ovog "pariskog" opisa 🙂

    Ne volim da mistifikujem, sorry, nije bila namera. Razmisljati pozitivno, zeleti (nesto ce se i ostvariti!) i obavezno obratiti paznju na osobu koja bude "branila boje" Jermenije krajem oktobra na BJF…

    🙂

  11. "I recimo da bi sva imena koja ste pobrojali (sa izuzetkom Shorter-a) u BG privukla, istina odabranu, ali MALOBROJNU publiku, i kao takva su za nas jos uvek nedohvatno skupa."

    nisam siguran da je to najchistiji rezon, jer em publika na bg jazz fest dolazi po automatizmu (tako da njima lineup nije bitan) ne bi bilo nesto manje ljudi na fire! zu, the ex nego sto ih ima na ovim sadasnjim krsh off programima u vecernjem terminu, em bg jazz fest kao drzavni festival ima i odredjenu drustvenu (edukativnu) funkciju. ali, necemo kopiju rng-rng, ocemo da bg jazz fest ukrupni kapital koji mu je dat…

    "Svi dolaze za novac, a Vi Bojane jos mnogo bolje od mene znate koliko je malo mecena (lepse mi je od sponzora!) i koliko nase drzavne strukture na razlicitim nivoima, sto se davanja tice, imaju sluha za jazz, pogotovo za onaj van mainstream staza."

    ma daj, koje drzavne strukture, nase drzavne strukture su jagnjeca brigada, oni se nista ne pitaju, samo postave selektora i to je to… za line up se pitaju pantic i mozda malo ambrozic – tako je jednostavno! a kesa ima, kakve su sve budale gadjali basnoslovnim ciframa za ucestvovanje u poslednjih 4-5 festivala…. mamma mia!

    "Nedavno smo od njegove menadzerke culi cene za nastupe Johna Zorna, i-smrzli se. Lepo nas zena savetovala – da ga stignemo negde u Evropi i odemo na koncert."

    sacu da posaljem zornu mejl, da mu kazem kako ga ta budala blamira ;)))

    "Zato se ja ispotiha divim onome sto radite, Bojane, i u cemu istrajavate na Ring Ringu. Jedan ali vredan…"

    daylight, mislim da podhitno morash da se raspitash ko je sve bio na rng-rng… JEDAN ALI VREDAN??!!! svake godine na rng-rng bude bar nekoliko kultnih muzicara… bar

    ;)))

  12. ajd malo da branim daylight – mislila je jedan festival ali vredan.

    Inace, uloga skopje jazz festa je mnogo drugacija, kao i pozicija Olivera Belopete.
    Tamo je to jedini festival, a ovde je postojao i Dis-patch, koncerti na neki nacin, Oliver mora da popuni sve rupe. I to dobro cini ove godine, na godisnjicu. Zahvatio je siroko, nemojte misliti da je Vasil njegov ljubimac, ali… A to sto dovodi Hardedge-a, be obzira na njihove odnose – kapa dole.
    A za Bgd ima resenja – nastavite sa pritiskom na Pantica i Ambrozica, Zorn je sledeci zadatak, dok ne dodje u godine, za koje jelen smatra da nisu ok za nastup u Beogradu (kad sledeci put dodju The Ex u Bg Terrie ce imati skoro 6 banki, ali koga briga).
    I Paul Lytton je mator po godinama, pa ipak ce doci na RR 20.05.2012.

  13. daylight ni sama ne zna na sta je tacno mislila, chini mi se… prochitaj prikaz festivala iz austrije, u'll get the picture ;)))

    nisu godine problem, daj nemoj da me lozish i da puckash ove ljubitelje bg jazz festa na mene ;))))…

    ima muzicara koji sa 7 banki zvuce svezije nego ko klinci (setimo se ch. gejla ili brocmana.. ili pomenuti the ex)…

    mislio sam na benija golsona, dizi gilespi all stars, archi shepa koji vise ne moze ni kroz razmontirani mouth piece da dune, neke domace shatro jazz veterane (nema veze shto je to djubre od muzike, vazno je da je domace)itd… bg fest ima toliko problema da to shto dovode olupine je na dnu liste…

    znam da se zezash, ali zaista mislim da je kritika neophodna kao tihi pritisak… em lechi jednoumlje i neznanje, em izmedju ostalog napada sujetu pa onda selektori hoce da zapushe usta bukingom kao shto je ribo trio, tako sto pokusavaju da zongliraju i da spajaju nespojivo… a mi na kraju profitiramo… chak mi neko prijavio na mejlu, kao necemo pantica na lomachu, dovodi riboa… ;))))

    uostalom, zar to ne radi i jazzin sajt, svima bi da ugode, i komercijala i rng-rng, i kanjiza i versace jazz festival na beverli hilsu… ok, napuse nisvil zato sto selektor nisvila nije njihov prijatelj po versaceu, a i znaju da su ovi slabi da se brane… a bg i nis identicna prica…

    gad dem it

    ;)))))

  14. jazzin ne bi nikom da "ugodi", nego da izveštava o različitim aspektima i scenama džeza, kao jedini specijalizovani džez medij u srbiji. između "ugađanja" i "širine" itekako ima razlike.

    povodom sve učestalijih kritika da se šlihtamo bg jazz festu – pročitaj još jednom prošlogodišnje tekstove o koncertima kornelija kovača, rigmor gustafsson, ili o sine eg, ili tematski tekst "post festum", bilo bi zanimljivo analizirati na koji način je u tim tekstovima bjf protežiran.

    naravno, jelene, sve ovo je tebi već dobro poznato 🙂 ali eto, da se ne zbune novi čitaoci i pomisle kako tu ima nečega.

  15. Pa hajde da se napravi jedna anketa citalaca i recenzenata jazzina,u fazonu – koga bi voleli da slusaju uzivo, nevezano gde i kada…pa mozda se i desi nesto, bilo na BG jazz festu, bilo na RingRingu, Kanjizi itd. Organizatori sigurno posecuju ovaj sajt,osluskuju, ili ja suvise letim u oblacima, pa ocekujem neocekivano….? Moja lista zelja je dugacka, ali ne bih da se prvi zalecem… 🙂

  16. Hvala Bojane, nije neophodno, no ipak hvala. Kolega Jelen, prema sopstvenom priznanju, cita postove hodajuci, te mu se u tom smislu oprasta mala dekoncentracija.

    Zanimljiv komentar o skopje jazz festu, vidim lineup ali ne znam pozadinu, Vasil mi nije bas isao …

    Mislis da ce Pantic i Ambrozic u neko skorije vreme malcice da popuste? 😉 mislim da bi i oni jednako zeleli Zorna u BG..Evo Jelen ce pisati njegovoj menadzerki, mozda je malo omeksa… ;)))
    Bar znamo gde cemo biti uvece 20. maja sledece godine…
    Pozdrav i hvala na informaciji

  17. e, johnnioza ;)))

    sirina i ugadjanje nisu tako daleko jedno od drugog, u mom kontextu zvuce ko sinonimi… "sirina da bi se ugodilo svacijem ukusu", ili tako nesto…

    ok, procitao sam taj post festum, i ok, nije sve tako crno, mozda moj koment zvuci ko prejaka rec,… pljucno si gde treba, hvalio u egzaltaciji sve i svashta, boga pitaj kako i zasto, i tako… ali to je verovatno usled te eklekticnosti, ja za 80% tih imena sa bg jazz festa nisam nikada ni cuo… lucky me 😉

    od mene, kad smo vec tu, bg fest dobija pohvale prvenstveno za lote anker trio i marka dikrea u rexu (ali to se pise bojanu, on je organizovao), dzon hesl na kolarcu, polovicno za stanka u domu omladine (mada to nije bilo tako dobro kao ove prve dve stvari), i nek bude shorter (cisto zato sto sam ocekivao totalni fijasko)…

    ostali likovi, kao sto rekoh, za mene su bili totalni anonimusi… jednostavno, ne pijem vodu sa istog izvora ko i selektori…

    ali, nije bilo tezishte na prozivanju redakcije, zar ne vidish da sam vash ljuti fan, vec sam ilustrovao kako usled "ugadjanja sirine" svi profitiraju…u mom slucaju: smiljanicevi txtovi, prikaz sa rng-rng, ove godine prvi put kanjiza, mats u barutani, itd…

    a i imam priliku da dizem dzevu oko bg jazz festivala i da doprinesem pritisku na organizatore, sto je ove godine rezultiralo riboom…

    pantic cita jazzin, o da!!!!

    kiss

  18. da, pantic cita jazzin.rs. REDOVNO.
    Ambrozic manje, Lucic skoro nista. Ali Pantic se plasi jelena, pa se ne upusta u debatu. Vojo, javi se!!!!
    I ima jos jedno sredstvo pritiska, pored kritike uskoro cete imati priliku da kupujete muzicki magazin na kioscima, urednik je overeni jazz fan, pa se i tu pokazite. No, drugi nacin pritiska je – dovedite sto vise ludi na Ring Ring (ovde ne zato da bismo prodali sto vise karata i zaradili, nego da i Pantic i Ambrozic uvide da ima publike za imena koja jesu inovativna).
    A Pedjina ideja wish list, moze, ali da redakcija objavi samo statistike, bez toga sta je ko zeleo.
    Za daylight – na ringring.rs ima vec lista potvrdjenih za Ring Ring 17.-21. maj, 2012, na koji treba dodati 20. maja trio Doneda/ErikM/Noetinger

  19. dobra je ideja za wishlist, ali to će verovatno ići krajem novembra, kad se završi festivalska sezona u srbiji.

    upravo smo oborili rekord po broju komentara na neku vest ili recenziju, hvala svima 🙂

  20. eh sad…;))) u guys

    jelen nema nishta protiv pantica lichno – ni ne poznajem choveka, verovatno je super lik – vec protiv pantica kao jazz metafore…. kao selektor ima skroz shtreberski, peticharski ukus, thats all…

    bojane, daj neki chistokrvni free jazz cert na sledecem rng-rng, ili jedno veche neka bude samo free… primetio sam da bi moglo da bude vise free jazza na festivalu, world music uvek ima svoje vece, improvizacija takodje, razlichiti tematski koncepti (solisti, polifono pevanje, muz. predstavljanje odredjenje scene/grada, festivalske kooperacije, itd.)…

    recimo, daj brocmana josh jednom dok je josh medju zivima, ili scorch trio, ili shta ti ja znam… znash bolje od mene ;))))

    pliiiiz

  21. Atomic je free jazz po tebi ili ?
    Wissel/Lytton?
    Brocman je bio dva put, nek pusti druge malo

  22. atomic jeste u nekom strukturalnom smislu fri,… slusao sam ih lajv par puta ali je to bilo poprilicno upicanjeno, prste partiture, solo deonice zestoke ali racionalizovane etc…. nista od silovitosti i potencije ingebrigta i paal nilsena kao u drugim projektima… zato sam i spomenuo scorch trio jer sam video da su ovi potvrdjeni odavno ….;))

    za lajtona i visela sam se ostrio jos prosle dine, ali opet, pojedinacno u grupama (lajton sa lovensom, wachsmanom, pa cak i njegov kvartet za koji ne znam da li josh postoji; wisel takodje) obojica su uglavnom improv, i ovaj duo mi mirise na to… ok lajton je za sto godina koliko je na sceni svirao sa svima i sve od totalne tisine ala lucier do deonica samo sto bubnjevi ne eksplodiraju, ali osim kada svira sa nekim striktno i str8 free jazz duvacima on je uglavnom ljuta improvizacija….

    ok bio broc, oba puta manjifiko, al sto je bilo drugi put sa pliakasom i vertmilerom!!!

    i ingebrigt dolazi 4 put pa ga rado gostimo… moze i niche ponovo… ;)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.