vesti

14.11.2015.

William Parker u Beogradu

Zahvaljujući svim ljudima koji su se uključili u prvu zajedničku akciju Samoorganizacije i Ring Ring-a, Beograd će u novembru 2015. prvi put ugostiti jednog od najznačajnijih savremenih muzičara iz oblasti džeza i improvizovane muzike – kontrabasistu Williama Parkera.

 

Svi oni koji se zateknu u Beogradu u periodu od 18. do 23. novembra, moći će da čuju uživo Vilijamovu muziku, ali i živu reč, a muzičari će imati i jedinstvenu priliku da uče od velikog majstora.

 

Redosled događaja:

 

Sreda,18.11, 20.30h

Solo koncert Vilijam Parkera

KC Rex (Jevrejska 16)

Cena ulaznice: 400 din. (i u pretprodaji u Rex-u i na dan koncerta)

 

Subota i nedelja, 21-22. 11.

Seminar za muzičare

Vreme i mesto će biti objavljeni naknadno, ako se prijavi dovoljan broj polaznika.

Cena: 15 eur po danu

Prijave i informacije na:

064-64-72-888

pedja_dimitrijevic@yahoo.com

info@samoorganizacija.org

 

Ponedeljak, 23. 11, 19.30h

Razgovor Vilijama Parkera i Petra Jevremovića

„Muzika, duhovnost, improvizacija“

Mala sala Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5)

Ulaz slobodan.

 

Vilijam Parker (William Parker)  je rođen početkom pedesetih godina u Bronksu, Njujork. Sa pet godina njegov brat i on za Božić dobijaju plastične igračke – kaubojske pištolje. Ali umesto „kauboja i indijanaca“ omiljena igra im je bila „džem sešn“. Okrenuli bi pištolje naopačke i pretvarali se da sviraju trubu i soliraju tri dana bez prestanka. Nekoliko godina posle toga Vilijam je dobio pravu trubu, svoj prvi instrument, a sa devetnaest godina je otišao da kupi prvi kontrabas i vraćajući se kući uspeo da zakaže sebi svirku. Danas, više od četrdeset godina kasnije, novinari ga s pravom opisuju kao „očinsku figuru“, „samo srce i dušu njujorške avangardne džez scene“. Muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor, pisac, predavač, majstor improvizacije. Sazrevao je u grupi Sesila Tejlora (Cecil Taylor Unit), svirao sa AACM-ovcima od Abramsa (Muhal Richard Abrams) do Mičela (Roscoe Mitchell), otkrio novi muzički svemir kroz rad sa kvartetom Dejvid S. Vera (David S. Ware), proširio repertoar mogućeg u domenu zvučnosti na kontrabasu, postavio neprikosnovene standarde gruva kroz muzičko prijateljstvo sa Hamid Drejkom (Hamid Drake) i Metju Šipom (Matthew Shipp). Vodi najmanje pet sopstvenih grupa, svira u svim formacijama (solo, duo, trio, kvartet,…orkestar), snimio pregršt albuma i odsvirao bar triput više koncerata. Čovek koji je svirao gudalom velikog Mingusa. Ako je Piter Brocman „patrijarh fri džeza“, Vilijam Parker je „Dalaj Lama savremene džez i improvizovane muzike“.

 

Više informacija o događajima i Samoorganizaciji možete naći na:

www.samoorganizacija.org

www.facebook.com/parkerovkoncert

 

Prvi projekat Samoorganizacije podržali su: Square Nine, KC Rex, Jazzin.rs, Francuski institut, Jazz Bar Centar, Be Media Solutions, Markfarm i Kolarčeva zadužbina.

 

Tagovi: , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.