vesti

10.09.2014.

Serbian Jazz, Bre! u Budimpešti

Serbian Jazz, Bre! bend nastupiće prvog dana Meseca srpske kulture u Budimpešti 12. septembra, dok će dan kasnije biti otvaranje istoimene izložbe fotografija Ivana Grlića

Aleksandar Jovanović Šljuka i Ivan Grlić

Aleksandar Jovanović Šljuka i Ivan Grlić

 

Ovogodišnja peta po redu, centralna i najveća kulturna manifestacija Srba u Mađarskoj  „Mesec srpske kulture“ počinje 12. septembra i trajaće do 10. oktobra. Svečano otvaranje Meseca srpske kulture biće 12.septembra na budimpeštanskoj muzičkoj akademiji Ferenc List.

Prvi program ovog serijala predstavlja multimedijalni projekat „Serbian džez, bre“  koji je višegodišnji multimedijalni, autorski i izvođački projekat i kao takav do sad je realizovan u više zemalja i gradova. Ovom prilikom po prvi put biće prikazan u Mađarskoj. Koncert će biti održan 12. septembra, a sutradan u galeriji kulturnog centra biće otvorena izložba umetničkih fotografija „Serbian džez, bre“  Ivana Grlića kao drugi deo projekta.

Projekat objedinjuje dva umetnička medija – muzički i vizuelni. Istaknuti muzičari srpske džez scene u ovom sastavu koriste muzičko nasleđe prostora na kome stvaraju. Repertoar je sačinjen od autorskih kompozicija ali i kompozicija proslavljenih srpskih džez muzičara, odnosno, srpskih narodnih pesama. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika.

 

Sastav nastupa u formi seksteta:

  • Ivan Grlić Video art, fotografija, V.J.
  • Filip Krumes, violina
  • Uroš Šećerov, udaraljke
  • Aleksandar Jovanović Šljuka, klavir,
  • Marko Fabry, bas
  • Dušan Ivanišević, bubnjevi

 

 

 

Tagovi: , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.