vesti

1.11.2013.

Otvaranje „Jazz muzeja Miše Blama“ u Novom Sadu

U susret 15. Novosadskom jazz festivalu, u Sali Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada, za danas je najavljeno otvaranje „Jazz muzeja Miše Blama“

Miša Blam / foto: Ivan Grlić

 

Postavku će u 18 časova i 30 minuta otvoriti jazz kompozitor, muzičar i dirigent Vojislav Bubiša Simić. Po završetku otvaranja muzeja biće pripeđen i muzički program. Nastupiće, naravno kontrabasista Miša Blam, pijanista Aleksandar Dujin i bubnjar Robert Pongo.

Miša Blam, jedan od najpoznatijih domaćih jazz kontrabasista, decenijama prikuplja artefakte kojima dokumentuje život i razvoj jazz muzike u Srbiji. Novosdaskoj publici će biti predstavljen veći deo njegove kolekcije koja još nije dobila stalno mesto boravka. U toj kolekciji je mnoštvo ličnih predmeta poznatih umetnika, ulaznice sa autogramima sa svih jazz koncerata svetskih velikana ikada održanih u Beogradu, fotografije, omoti retkih ploča, plakati i instrumenti.

U foto kolekciji pažnju skreću dve fotografije snimljene tokom drugog svetskog rata u zarobljeničkom logoru u Nirbergu, gde su jugoslovenski zarobljenici oformili big band, prvo nazvan „Vegetarijanci“, a posle zabrane tom imena promenili su ime u „Bodljikava žica“.

Novosadska publika će tokom festivala, od srede 6. novembra do subote, 9. novembra svakog popodneva imati priliku da sretne Mišu Blama u ulozi kustosa jedinstvenog jazz muzeja.

U ciklusu pretprograma 15. Novosadskog jazz festivala za nedelju 3. novembar najavljeno je otvaranje izložbe „Ciklus slika Jazz“ autora Dragana Nešića iz Priboja. Izložbu će u galeriji „Nova“ u Srpskom narodnom pozorištu u 18,30 otvoriti likovni kritičar Andrej Tišma.

 

 

Tagovi: ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.