vesti

25.04.2012.

Naoyuki Manabe: predavanje i koncert

Naoyuki Manabe, kompozitor i ambasador japanske kulture, održaće predavanje "Šo i Gagaku" - hiljadugodišnja istorija" u sredu, 25. aprila, u 19 časova. Manabe će u REX-u održati i koncert, u četvrtak, 26. aprila u 20 časova.

Naoyuki Manabe je jedan od najboljih muzičara takozvane usnene orgulje šo, drevnog instrumenta zastupljenog u tradicionalnoj muzici gagaku, koja se izvodi na japanskom carskom dvoru. Naoyuki Manabe će na svom predavanju predstaviti publici stare japanske instrumente, pre svega šo, njegove nove tehnike sviranja i izražajne mogućnosti instrumenta, kao i gagaku muziku.

Predavanje će biti simultano prevođeno na srpski jezik.

Manabe je rođen u Jokohami (Japan). Studirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji Senzoku Gakuen, kao i gagaku – tradicionalnu japansku muziku, na Nacionalnom univerzitetu za likovnu umetnost i muziku u Tokiju. Trenutno je aktivan kao kompozitor i gagaku muzičar, specijalizovan za usnene orgulje „šo“ i citru „gakuso“ i kao igrač specijalnog bugaku plesa.

Od maja 2011. godine, Naoyuki Manabe boravi u Berlinu, gde je stipendista Agencije za kulturu pri Ministarstvu za obrazovanje vlade Japana (Bunkacho) i trenutno je ambasador japanske kulture. Proteklih godinu dana drži koncerte i radionice širom Evrope i svojim angažmanom predstavlja evropskoj publici japansku tradicionalnu muziku, kao i savremena dela pisana za ovaj instrument.

Ovo gostovanje je realizovano u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu uz podršku Agencije za kulturu pri Ministarstvu za obrazovanje vlade Japana (Bunkacho).

Ulaz na predavanje i koncert je slobodan.

 

.

Tagovi: , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.