vesti

10.05.2013.

Marius Neset na Nišvillu

Mladi norveški saksofonista Marius Neset nastupiće sa svojim kvartetom u nedelju 18. avgusta , na zatvaranju Nišville jazz festivala 2013.

 

Nastup u Nišu biće istovremeno i promocija albuma „Birds“ objavljenog početkom proleća ove godine na britanskoj etiketi „Edition records“.

Odavno kritičari nisu bili tako saglasni u konstatacijama da se još od Jana Garbareka – Nesetovog zemljaka i „kolege po instrumentu“, u Evropi nije pojavio instrumentalista i kompozitor koji je tako suvereno stupio na svetsku jazz scenu. Marius Neset je pre svega izraziti modernista (u najpozitivnijem smislu reči) a njegov stil opisuju kao miks senzibiliteta već pomenutog Garbareka i snage Michaela Breckera, uz Frenka Zapu i Igora Stravinskog- kao krajnje tačke na širokom spisku uticaja.

Marius Neset je profesionalnu karijeru započeo još u tinejdžerskim godinama nastupajući u manjim sastavima i big bendovima, a angažman koji je skrenuo pažnju na njega bio je u sastavu „Jazz Kamikaze“ sa kojim je od 2005 do 2010 snimio pet albuma. Jedan od prvih koji je prepoznao ogromni potencijal bio je čuveni multiinstrumentalista i kompozitor Django Bates – koji je ubrzo postao neka vrsta Nesetovog mentora i čest saradnik u studiju i na koncertima.

Po pravilu, albumi koje je objavio pod svojim imenom („Neck of woods“ – duo sa tubistom Danielom Herskedalom , „Suite for Seven Mountain“„Golden Xplosion“ i  novi „Birds“) „pokupili su“ sve moguće zvezdice u recenzijama objavljenim u jazz magazinima poput „Jazzwise“ i na sajtovima, ali i u prestižnim (nespecijalizovanim) publikacijama kao što su „Guardian“ili „Evening standard“.

Album „Golden Xplosion“ našao se tako na trećem mestu godišnje „Jazzwise“ liste, a svrstan je i medju 40 najboljih albuma svih žanrova za 2011. godinu u anketi „Guardiana“.

 

 

Tagovi: ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.