vesti

15.09.2012.

Džez: Trio „Das Kapital“

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 15. septembra dva minuta pre ponoći, biće emitovan snimak koncerta grupe Das Kapital iz hamburškog Rolf Liberman studija

 

Debitantsko izdanje ovog trija, “Balade i Barikade”, udruženje nemačkih kritičara ocenilo je najboljim džez izdanjem 2009. godine. Od tada ovi umetnici izvode šlagere i manje poznate songove Hansa Ajzlera, kompozitora najpoznatijeg po svojoj dugogodišnjoj saradnji sa Bertoltom Brehtom, svojim komunističkim i utopijskim idealima koje je pretočio u zanimljivu, na prvi pogled izuzetno prijemčivu, ali ni malo naivnu muziku .

Ajzler projekat je sastavu Das Kapital obezbedio veliki broj nastupa na festivalima, a tumačenju odabranih muzičkih predložaka prišli su na jedinstven način: patriotske pesme i holivudski songovi nalik kabareu provučeni su kroz uši 21. veka, te zvuče kao relevantan politički ili ekonomski komentar. Njihova interpretacija je spoj intimnosti sa energičnim fri džezom, prirodna sinteza komponovanog i spontanog.

U septembru 2013. godine, belgijski umetnički centar Foruit iz Genta je za proslavu stotog rođendana naručio muzički program posvećen Ajzleru u aranžmanu za sto drvenih duvačkih isntrumenata koje će predvoditi ovaj džez trio.

Ansambl Das Kapital čine Daniel Erdman-saksofon, Hase Poulsen-gitara i Edvard Pero-udaraljke.

Urednica emisije je Đurđija Vučinić.

 

 

Tagovi: , , ,Komentara 2 : "Džez: Trio „Das Kapital“"

  1. sluško kid каже:

    Savršen bend za Damira Avdića 🙂

  2. Šefadil Ličina каже:

    eisler je komponovao i himnu DDRa!

Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.