vesti

12.10.2013.

Džez: Lucien Dubuis Trio

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 12. oktobra u 23:30, biće emitovan koncert švajcarskog trija Luciena Dubuisa, snimljen 31. avgusta 2013. na džez festivalu u švajcarskom gradu Willisau

 

Lucien Dubuis je saksofonista i klarinetista čiji je glavni projekat trio formacija sa basistom i gitaristom Romanom Nowkom, te bubnjarem Lionelom Fridlijem. U duhu sličnih bendova sa njujorške scene, na maštovit način kombinuju uticaje fri-džeza, sa jedne, i alternativnog roka, sa druge strane. Ostvarili su i nekoliko značajnih saradnji, među kojima se izdvaja album “Ultime cosmos” sa čuvenim njujorškim gitaristom Marcom Ribotom, objavljen za minhenskog izdavača Enja Records. Naziv poslednjeg albuma “Future Rock” je i svojevrsni manifest grupe, kojim se Dibuis distancira kako od tradicionalnog džeza, tako i od džez-rok fjužna, naglašavajući okrenutost ka publici sklonoj inovacijama i eksperimentu.

Kao instrumentalista, Dibuis je najprepoznatljiviji na bas klarinetu. Veoma je sklon sviranju u najnižim registrima, gde kombinuje melodične teme i distorzirane tonove, kao i perkusivne efekte. Na alt saksofonu poentira kroz interakciju sa ritam sekcijom – dok je njegov ton prodoran i ekspresivan u maniru fri-svirača, Nowka je bliži stabilnom gruvu fank basista, dok Fridli drži čvrstu, rokersku ritmičku podlogu.

Lucien Dubuis Trio će se narednih dana predstaviti i srpskoj publici. Kao učesnici regionalne manifestacije “Swiss music days” gostovaće 16. oktobra u novosadskom klubu Izba, a dva dana kasnije u beogradskom Domu omladine.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Tagovi: , , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.