vesti

5.10.2013.

Džez: Koncert tenteta Angles

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 5. oktobra u 23:45, biće emitovane odabrane numere sa koncerta švedskog tenteta "Angles", zabeleženog 25. avgusta ove godine na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu

Grupa Angles je jedan od mnogobrojnih projekata švedskog saksofoniste Martina Kihena, koji je aktivan na matičnoj sceni od devedesetih godina prošlog veka. Premda stremi fri-džezu i avangardnom izrazu, ovaj muzičar ne potcenjuje snagu lepe melodije i sažima u post-bap formu svoja različita interesovanja – od panka i roka do etno momenata. Pored sastava Angles, predvodio je postave poput Exploding Customer i trija Trespass. Takođe, okušao se i kao autor filmske muzike, a sarađivao je i sa plesnim trupama, dodatno šireći muzičke vidike.

Džez festival u austrijskom gradu Zalfeldenu poznat je po tome što podržava premijerne projekte i nove saradnje muzičara sa avangardne i savremene džez scene. Tako je i Kihen dobio priliku da svoj sekstet proširi do atraktivne formacije tenteta. U obogaćenom sastavu Angles zadržava jednostavne aranžmane i svedenu ritmiku s dosta gruva, te poentira masivnošću zvuka i lepršavim solo deonicama. Kao poseban kuriozitet za ovdašnju publiku, pomenimo i da je jedan od trubača u postavi Goran Kajfeš, sin pijaniste Davora Kajfeša – nekadašnjeg člana renomiranog Zagreb Jazz Quarteta, koji je krajem šezdesetih emigrirao u Švedsku.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Tagovi: , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.