vesti

11.01.2014.

Džez: Koncert grupe The Bad Plus

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 11. januara u 23:58, biće emitovan koncert američke grupe The Bad Plus koji je snimljen, 25. maja prošle godine, na Elbjazz festivalu u Hamburgu

 

Ovaj trio čine pijanista Itan Ajverson, kontrabasista Rid Anderson i bubnjarDejvid King. Sastav je oformljen 2000. godine i vrlo brzo je stekao dobru reputaciju zahvaljujući neobičnim interpretacijama pop i rok hitova u modernom avangardnom i post-bap maniru. Na repertoaru su se, uz autorske numere, našle pesme Nirvane, Blondi, Pink Flojd, Blek Sabat, i mnogih drugih poznatih bendova. Trio je povremeno nastupao i sa gostujućim muzičarima, poput pevačice Vendi Luis ili saksofoniste Džošue Redmana, te snimao albume za velike distribucije i izdavače.

Na poslednja dva albuma The Bad Plus su napravili programski zaokret i u potpunosti se okrenuli vlastitim kompozicijama, pokušavajući da izmeste izraz izvan očekivane percepcije auditorijuma. Dugogodišnje balansiranje između savremenog džeza i pop muzike oseća se i u autorskim kompozicijama koje donose specifičan i pitak spoj klasičarski delikatnog klavira, punog zvuka kontrabasa i razmahanih bubnjeva. Na Elbjazz festivalu u Hamburgu, trio najveći deo setliste zasniva na albumu „Made Possible“ iz 2012. godine.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Tagovi: , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.